diumenge, 16 de desembre del 2012

Troben l'esquelet d'un colom missatger utilitzat a la II Gerrra Mundial


No fa molt, un home va descobrir l'esquelet d'un veterà colom missatger amb un missatge secret de la Segona Guerra Mundial unit a la seua pota mentre netejava la seva xemeneia.
David Martin, de 74 anys, va trobar el cadàver del colom missatger mentre realitzava treballs de rehabilitació d'una vella xemeneia en desús, a casa de Surrey.

L'ocell encara tenia un missatge secret codificat de la Segona Guerra Mundial ocult en una càpsula vermella unida a la seva pota. Es creu que el colom, que portava informació de guerra d'alt secret de tornada al Regne Unit des de l'Alemanya nazi, es deuría parar sobre la xemeneia i morrir-se intoxicada a conseqüència dels fums.
Experts en criptografia estan tractant de desxifrar el missatge que mai va arribar al seu destinatari. Els historiadors creuen que el missatge, que va ser escrit pel sergent W. Stott, proporcionarà una visió única de la guerra.

Al voltant de 250.000 coloms missatgers van ser usats durant la Segona Guerra Mundial. Eren capaços de volar un quilòmetre i mig per minut i portaven missatges des de les línies enemigues i fins i tot anaven a les cabines dels avions de la RAF.
Els experts van dir que la càpsula vermella que va trobar el Sr Martin és del tipus que utilitzava el Cos d'Operacions Especials.
Els seus agents van portar a terme missions de sabotatge, com voladures de trens, ponts i fàbriques en territori ocupat per Alemanya.
El missatge va ser escrit pel sergent W Stott. Conté columnes de grups de cinc lletres. Es creu que el seu destinatari, 'X02', és el codi que tenia el Comandant del Grup de Bombarders. Es creu que el missatge podia contenir la petició que es fes algun bombardeig en un lloc concret.


Una altra teoria és que el colom es dirigís a la Seu del Mariscal del Camp Montgomery a Reigate, Surrey, des d'on planejava els desembarcaments del Dia D